POPsote-järjestöyhteistyön kuulumisia 10/2022

POPsote-järjestöyhteistyön kuulumisia -kooste kokoaa kuukausittain järjestöille ja seurakunnille, mitä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuevalmistelussa ja Tulevaisuuden sote-keskus -kehittämisessä järjestö- ja seurakuntayhteistyön näkökulmasta on meneillään.

1. Hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteet hyväksytty

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöavustusten periaatteet on hyväksytty yhdyspintalautakunnan kokouksessa 23. syyskuuta 2022.

Yhdyspintalautakunta päättää järjestöavustusprosessin käynnistämisestä kokouksessaan 1.11.2022. Avustuspäätöksiä on tavoitteena tehdä tammikuussa 2023.

Lue uutinen

Hyvinvointialueen Usein kysytyt kysymykset -sivulle on lisätty vastaus kysymykseen ”Ketkä voivat saada järjestöavustuksia ja mistä tietää, tuleeko avustusta hakea hyvinvointialueelta vai kunnasta?”

Lue vastaus 

2. Sote-keskusten järjestöyhteistyön kokeilu lähtenyt hyvin käyntiin

Sote-keskusten järjestöyhteistyön kokeilu Kaakkurin ja Tuiran hyvinvointikeskuksissa Oulussa, Oulaisten terveyskeskuksessa sekä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä alkoi elokuun lopulla. Kokeilu on lähtenyt pääosin hyvin käyntiin: Tuirassa ikääntyneiden järjestöt ja seurakunnat esittäytyvät asukkaille ja henkilökunnalle useissa eri tilaisuuksissa syksyn aikana. Raahessa järjestetään yhteistyöiltapäivä sairaalan aula- ja kanttiinitiloissa 2.11. Oulaisissa yhteistyön koordinointi on siirtynyt kaupungilta sote-keskukselle, kun terveyskeskuksen fysioterapeutti on aloittanut uutena yhdyshenkilönä. Kaakkurissa yhteistyössä ei ole päästy vielä alkuun yhdyshenkilön työkuorman vuoksi.

Myös muissa kuin kokeilussa mukana olevissa sote-keskuksissa on viritelty yhteistyötä. Konkreettisia toimia on tehty muun muassa Kuusamossa sekä peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa.

Kokeiluun ehtii vielä hyvin mukaan! Järjestöjen ja seurakuntien mahdollisuuksia toimia sote-keskuksissa on kuvattu tässä materiaalissa. Sote-keskusten järjestöyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät tästä tiedostosta.

3. Blogiteksti: Järjestöyhteistyö on osa jokaisen ammattilaisen työtä

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuestrategian palvelulupaus on Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus – yhdessä tehden. Palvelulupauksen pohjalta hyvinvointialueen järjestöyhteistyön tavoitteena on tukea järjestöjen ja seurakuntien osallistumista pohjoispohjalaisten ihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseen.

Jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin, tarvitaan järjestöyhteistyön koordinaatiota ja yhteistyörakenteita. Tämä ei kuitenkaan riitä. Asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävän yhteistyön tulee olla osa jokaisen sosiaali- ja terveysammattilaisen työtä.

Lue koko blogiteksti

Sote-ammattilaisille järjestetään loka-marraskuussa pikaperehdytyksiä järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien toimintaan liittyen. Perehdytysajat löytyvät henkilöstön koulutuskalenterista.

4. Lähellä.fi-palvelun info-tilaisuudet järjestötoimijoille

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ja VARES-verkosto järjestävät järjestötoimijoille info-tilaisuuksia, joissa käydään läpi uutta valtakunnallista Lähellä.fi-verkkopalvelua. Palvelussa voi ilmoittaa tapahtumia, tukea ja toimintaa sekä vapaaehtoistehtäviä. Palvelun käyttö on helppoa ja maksutonta.

Info-tilaisuudet:

13.10. klo 9.30-10.30 Teams
20.10. klo 16-17 Teams
17.11. klo 14-15 Teams
1.12. klo 14-15 Vuolle-talo, Pikku-Iikan katu 6

Ilmoittaudu mukaan

5. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen järjestöverkostot

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämistyön tueksi perustetut järjestöverkostot kokoontuvat säännöllisesti. Mikäli et vielä kuulu mihinkään verkostoon, pääset mukaan ottamalla yhteyttä verkostojen vetäjiin.

Verkostotapaamisten lisäksi Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittäjät ja järjestöverkostot kokoontuvat kuukausittain yhteiseen tapaamiseen. Tapaamisten ajat löydät tapahtumakalenterista. Lokakuun tapaaminen järjestetään 18.10. klo 8.30-9.30. Tervetuloa mukaan!

6. Tutustuminen Pomo ry:n toimintaan 4.10.2022 klo 18-19

Pohjoisen moninaiset oppijat ry eli POMO ry on Pohjois-Suomessa toimiva oppimisvaikeuksisten henkilöiden paikallinen etujärjestö.

Pomo ry kutsuu toimijoita mukaan tutustumaan 4.10.2022 klo 18-19 Teams-tapaamisessa Pomo ry: n toimijoihin ja toimintaan syksyllä 2022. Tilaisuuden tavoitteena on miettiä, millaista yhteistyötä toimijat voivat tehdä yhdessä alueen erilaisten oppijoiden kanssa ja heitä tukeakseen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 1.10.2022 mennessä

Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Pomo edistää ja kehittää oppimisvaikeuksia kokevien ihmisten yhteistoimintaa ja hyvinvointia sekä puolustaa heidän etujaan ja oikeuksiaan yhteiskunnassa. Pomo ry tarjoaa Pohjois-Suomen alueelle vapaaehtoistoimijoiden voimin erilaisten oppijoiden tueksi alueellisia palveluja sekä liiton kanssa yhteistyössä toteutettuja webinaareja, tapahtumia, toimintaa, neuvontaa ja ohjausta.

Vuonna 2021 perustettu Pomo ry on valtakunnallisen Erilaisten oppijoiden liitto ry: n jäsenjärjestö.

Jos et pääse mukaan yhteiseen Teams-hetkeen, ota yhteyttä hallitus@lukipomo.fi erillisen tapaamisajan sopimiseksi.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja
Helena Nykänen
050 330 55 45
Helena.Nykanen@lukipomo.fi

7. Demokratiapäivä 13.10.2022 klo 9–12

”Päivän teemana on tulevaisuuden demokratia. Tällä hetkellä demokratian ja oikeusvaltion periaatteet ovat koetuksella niin globaalilla kuin eurooppalaisella tasolla. Miten tämä heijastuu meille Suomeen?”

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki

8. Järjestötoimijoiden valtakunnallinen info- ja keskustelutilaisuus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisesta palvelukonseptista 4.11.2022 klo 12-14.30

”THL järjestää osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (pilari 4, investointi 2) järjestötoimijoille suunnatun info- ja keskustelutilaisuuden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisesta palvelukonseptista.

Tilaisuudessa kerrotaan järjestötoimijoille hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kansallisen palvelukonseptin kehittämistyöstä, tukea alueellista verkostoyhteistyötä sekä koota toiveita kehittämistyölle.”

Lisätietoja ja ilmoittautumislinkki

9. Kutsu etäinfoon 20.10.2022 klo 10.30-11.15: Digitaalinen järjestö- ja seurakuntatoiminta

POP-Digi-Hoitotakuu -hankkeen Hyvinvoinnin edistämisen palvelukonsepti -tiimin digitaalisen järjestötoiminnan projektisuunnittelija Rosalie Leskelä järjestää kerran kuussa etänä toteutettavan infotilaisuuden, jossa käydään läpiPohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ajankohtaisia digitaalisen järjestö- ja seurakuntatoiminnan kehittämisen kuulumisia ja jossa on mahdollisuus esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Kysymyksiä ensimmäiseen infotilaisuuteen voi toimittaa kyselylomakkeella  13.10. klo 12 asti.

Ensimmäinen infotilaisuus toteutuu torstaina 20.10. klo 10.30-11.15: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Loput syksyn infotilaisuudet toteutuvat 18.11. klo 10.30-11.15 ja 15.12. klo 10.30-11.15.

Lisätietoja:

Projektisuunnittelija, digitaalinen järjestötoiminta
Rosalie Leskelä
050 578 0340
rosalie.leskela@popsote.fi

10. Marraskuun perhekeskusverkostossa 17.11.2022 klo 14-16 keskitytään järjestöyhteistyöhön

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen perhekeskusverkoston marraskuun tapaamisessa 17.11.2022 klo 14-16 keskitytään erityisesti järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Kokous on avoin kaikille lasten, nuorten ja perheiden toimijoille ja asiasta kiinnostuneille.

Lisätietoja ja liittymislinkki

11. Nepsy -kickstart 25.11.2022 klo 8.30-11.30

Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden tuen ja palveluiden yhteisen kehittämisen käynnistäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki, asiasta kiinnostuneet perheet ja läheiset, sivi, sote ja 3.sektorin ammattilaiset, esihenkilöt ja vapaaehtoiset sekä hyvinvointialueen päättäjät!

Lisätietoja ja liittymislinkki

12. Muut koulutukset ja tapahtumat

Löydät lisää tapahtumia Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tapahtumakalenterista ja lisää koulutuksia Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstön koulutuskalenterista. Osa koulutuksista on avoimia myös muille kuin henkilöstön edustajille.