POPsote-järjestöyhteistyön kuulumisia 12/2022

POPsote-järjestöyhteistyön kuulumisia -kooste kokoaa kuukausittain järjestöille ja seurakunnille, mitä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuevalmistelussa ja Tulevaisuuden sote-keskus -kehittämisessä järjestö- ja seurakuntayhteistyön näkökulmasta on meneillään.

1. Hyvinvointialueen järjestöavustushaku auki 15.11.2022 alkaen

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestöavustushaku vuodelle 2023 alkoi 15.11.2022. Hyvinvointialue tukee järjestöavustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää pohjoispohjalaisten ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja/tai turvallisuutta.

Toiminta-avustusten hakuaika on 15.11.-14.12.2022. Kumppanuus- ja kerta-avustusten jatkuva haku on auki 15.11.2022 alkaen.

Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä järjestöavustuksista ja niihin vastauksia on koottu järjestöyhteistyön sivulle.

2. Hyviä kokemuksia järjestöyhteistyön kokeiluista

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestö- ja seurakuntayhteistyön toimintamalleja on kokeiltu syksyn 2022 aikana Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa. Kokeilujen tuloksia käytiin läpi Hyvinvointialueen järjestöyhteistyön rakenteet ja toimintamallit -webinaarissa 30.11.2022.

Lue lisää

3. Hyte-neuvottelut järjestöjen ja seurakuntien kanssa siirtyvät tammikuulle

Pohteen ensimmäiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut järjestöjen ja seurakuntien käydään Teams-etäyhteydellä tammikuussa. Alun perin neuvottelut piti käydä jo joulukuun aikana.

Maakunnallista järjestöneuvottelukuntaa ja maakunnallisia järjestöverkostoja on pyydetty nimeämään edustajansa neuvotteluihin. Verkostojen nimeämille edustajille ilmoitetaan uusi ajankohta heti, kun se selviää.

4. Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen järjestöverkostot

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittämistyön tueksi perustetut järjestöverkostot kokoontuvat säännöllisesti. Mikäli et vielä kuulu mihinkään verkostoon, pääset mukaan ottamalla yhteyttä verkostojen koolle kutsujiin.

Verkostotapaamisten lisäksi Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittäjät ja järjestöverkostot kokoontuvat kuukausittain yhteiseen tapaamiseen. Myös näiden tapaamisten kutsut saat ottamalla yhteyttä verkostojen koolle kutsujiin. Vuoden 2023 yhteistapaamiset alkavat 24. tammikuuta klo 8.30-9.30. Tervetuloa mukaan!

5. Sähköinen perhekeskus kokoaa tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen

Sähköinen perhekeskus on perheiden, perhettä suunnittelevien, nuorten sekä ammattilaisten verkkopalvelu. Sähköisestä perhekeskuksesta löytyy tukea ja tietoa arkeen perheille suunnatuista palveluista, itsehoito- ja toimintaohjeita ja personoituja palvelusuosituksia.

Lue lisää

6. Neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden yhtenäisen tuen ja palveluiden kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla

Vanhemmat kokevat liian usein, että he eivät saa tarpeeksi ja oikea-aikaisesti apua ja tukea neurokirjon lapselle tai nuorelle. Tämä tuli ilmi POPsoten, lapset, nuoret ja perheet -kehittämisohjelman keräämässä kyselyssä nepsy-piirteisen lapsen tai nuoren huoltajille. Kyselyyn vastasi 1770 huoltajaa ja sen tuloksia esiteltiin Nepsy kickstart -tilaisuudessa 25.11.2022.

Lue lisää

7. Yhteisövaikuttavuusmalli lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukijana

Yhteisövaikuttavuusmalli tarkoittaa eri palvelujen välistä tiivistä verkostoyhteistyötä ja konkreettista mallia lasten, nuorten ja perheiden tueksi. Mallin tavoitteena on muutos palvelujen järjestämisessä, niin että eri palvelut toimivat yhdessä lasten ja perheiden ympärillä.

Lue lisää

8. Kasvatus- ja perheneuvonnan kehittämisen suuntaviivoja Pohteessa -webinaarin tallenteet ja materiaalit

28. marraskuuta toteutetun webinaarin tallenteet löytyvät Youtubesta:

Kasvatus- ja perheneuvonnan kehittämisen suuntaviivoja Pohteessa: https://youtu.be/H5DP1W2VK34

  • Tilaisuuden avaus Eija Viitala, projektisuunnittelija POPsote
  • Ajankohtaista kasvatus- ja perheneuvonnan kehittämisestä Pohteen alueella, Leena Mämmi-Laukka, toimialuejohtaja Pohde
  • Mikä muuttuu? Kasvatus- ja perheneuvonnan kansallisen kehittämisprosessin keskeiset sisällöt, Hanne Kalmari, johtava asiantuntija THL

Sosiaalihuollon prosessit ja kirjaaminen Marja Ukkola ja Suvi Myllymäki, projektisuunnittelijat Pohde: https://youtu.be/EJvoXr6j1X4

Tilaisuudessa esitetty materiaali löytyy Pohteen nettisivuilta.

Ks. myös THL:n julkaisu: Kasvatus- ja perheneuvonta 2020 -luvulla

9. Ikäihmisten palvelujen kehittämisessä hyödynnetään kokemustietoa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella käytetään monipuolisesti hyödyksi kokemustietoa ikäihmisten palvelujen kehittämisessä.

Lue lisää

10. Terapianavigaattori ja etulinjan hoidonporrastus Oulu -pilotin seurantatyöpaja II 12.12.2022 klo 13.30–16

Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä tulevien hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen 7.12. mennessä

11. Digi nepsy-cafe 13.12.2022 klo 12–13

Digi Nepsy-cafe on POPsoten, tulevaisuuden sotekeskus –hankkeen Lapset, nuoret ja perheet –kehittämisohjelman pilotti. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista, vaan voit hypätä linjoille, kun sinulle sopii!

Lisätietoja ja liittymislinkki

12. Kutsu infoon: Digitaalinen järjestö- ja seurakuntatoiminta (Teams) 15.12.2022 klo 10.30–11.15

Tervetuloa vuoden 2022 viimeiseen infotilaisuuteen kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen digitaalisen järjestö- ja seurakuntatoiminnan kehittämisestä.

Lisätietoja ja liittymislinkki

13. Polkuja osallisuuteen -webinaarit nuorten aikuisten kanssa työskenteleville ja sosiaalisesta kuntoutuksesta kiinnostuneille

18.1.2023 klo 14-16 Asiakasosallisuuden kehittäminen

  • Asiakasosallisuus palveluiden yhteiskehittämisessä: Elisa Hinkkala, opinnäytetyö, sosionomi YAMK, kuntoutuksen tutkinto-ohjelma, OAMK.
  • Kommenttipuheenvuoro
  • Asiakasosallisuus toimintojen ytimessä: Saana Hautala & Johanna Anttila, Yhdistämö-hanke.

Ilmoittautuminen viimeistään päivää ennen tilaisuutta

Lisätietoja: marja.pinolehto@diak.fi, 050 3242053

14. Järjestöyhteistyön projektisuunnittelija lomalla

Projektisuunnittelija Helena Liimatainen on saldovapailla ja lomilla 5.12. sekä 20.-30.12.2022.