Sopimuspalokunnat nousivat parrasvaloihin Sopimuspalokuntaviikolla

Sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden kehittäminen harva-alueella -hanke järjesti elokuun viimeisellä viikolla historian ensimmäisen Sopimuspalokuntaviikon. Teemaviikon aikana sopimuspalokunnat eri puolilla Suomea pitivät avoimien ovien päiviä ja jalkautuivat esimerkiksi kauppojen pihoille esittelemään toimintaansa. Jäsenille oli myös tarjolla maksuttomia webinaareja työturvallisuudesta, viestinnästä, psyykkisestä suorituskyvystä ja palautumisesta sekä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.
Jokilaaksojen pelastuslaitos on vetovastuussa Palosuojelurahaston rahoittamassa Sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden kehittäminen harva-alueella -hankkeesta. Hankkeessa on muiden muassa mukana myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitos. Hyvinvointialueuudistuksen myötä Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset yhdistyvät vuodenvaihteessa Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokseksi.
Sopimuspalokuntaviikkoon ilmoittautui 139 sopimuspalokuntaa, 22 pelastuslaitosta ja alueellisia pelastusalan liittoja ympäri Suomen. Sopimuspalokuntaviikko nostettiin pystyyn käytännössä yhdessä kuukaudessa, kertoo sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden kehittämisprojektin projektipäällikkö Jenika Ylikauppila Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.
”Paljon piti saada aikaiseksi todella lyhyessä ajassa, mutta tiedostimme riskin ja otimme sen. Aikataulu huomioiden onnistuttiin viikossa hyvin”, Ylikauppila sanoo.
Teemaviikkoon lähti mukaan enemmän sopimuspalokuntia kuin hankeväki ennakoi. Osa pelastuslaitoksista ilmoitti oman henkilöstönsä yhtenä, joten tilastot täydentyvät vielä. Tarkka lukumäärä osallistujista tarkentuu palautekyselyn sekä webinaareihin osallistuneiden kartoituksen myötä.

Teemaviikosta on saatu positiivista palautetta
Ylikauppilan mukaan teemaviikosta saatu palaute on ollut pääosin positiivista ja kentältä toivotaan, että viikosta tulisi vuosittainen tapa.
”Hankkeen puolesta toivomme, että viikolle löytyy jatkaja, joka kehittää sopimuspalokuntaviikkoa ja oppii virheistämme. Viikosta saatu negatiivinen palaute tuli viikon nopeasta toteutuksesta. Informaatio ei välittynyt kaikkiin sopimuspalokuntiin. Lomakausi oli vielä päällä, sillä saattoi olla tekemistä asian kanssa.”
Tilannetta paikattiin venyttämällä ilmoittautumisaikoja ja ottamalla mukaan webinaareihin myös viime hetken osallistujat.
”Toki tämä puolestaan aiheutti meille lisää viime hetken työtä ja säätämistä, mutta oli tärkeää saada kaikki halukkaat kuulolle.”
Miksi sopimuspalokuntaviikkoa sitten lähdettiin toteuttamaan näin lyhyellä aikataululla? Ylikauppilan mukaan syy on selvä: sopimuspalokunnat ovat tärkeä voimavara pelastustoimelle erityisesti harvaan asutuilla alueilla, mutta myös kaupungeissa. Sopimuspalokuntien tulevaisuuteen vaikuttavat monet tekijät, muun muassa alueen ikärakenne, sopimuspalokuntatoiminnan imago, sopimuspalokunnan veto- ja pitovoima, yhteistyön sujuminen alueen pelastustoimen kanssa ja sopimuspalokuntayhdistyksen oma toiminta.

”Vaikutustekijöitä on monia. Sopimuspalokuntaviikolla voidaan tuoda esille sopimuspalokuntien monipuolista toimintaa ja sitä, miten toimintaan pääsee mukaan. On upeaa, jos viikon aikana on saatu rekrytoitua uusia jäseniä sopimuspalokuntiin.”
Sopimuspalokuntatoiminnan kehittämishankkeessa Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitosten lisäksi ovat mukana Etelä-Savon pelastuslaitos, Kainuun pelastuslaitos, Keski-Suomen pelastuslaitos, Lapin pelastuslaitos, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Pohjois-Savon pelastuslaitos, Kuntaliitto, Sisäministeriö, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), Suomen Palopäällystöliitto (SPPL) ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL). Hankkeen yhtenä tuotoksena syntynyt sopimuspalokuntaviikko oli avoin kaikille Suomen sopimuspalokunnille sekä pelastuslaitoksille.
Sopimuspalokunta harrastuksena
Kaiken ikäisille ja kaiken sukupuolisille sopivaa sopimuspalokuntaharrastusta varten ei tarvitse hankkia erillisiä varusteita ja harrastus on maksuton. Ja mikä parasta, toiminnassa oppii arjen turvallisuustaitoja. Entä mitä mieltä sopimuspalokuntalaiset itse ovat harrastuksestaan? Tässä poimintoja hankkeen aikana kerätyistä vastauksista.
”Sopimuspalokunta on harrastuksena monipuolinen. Opin uusia taitoja ja toiminta motivoi pitämään huolta omasta fyysisestä kunnosta.”
”Tulin sopimuspalokuntatoimintaan nuoriso-osaston kautta. Toiminnassa on ollut koko ajan selkeä ’urapolku’, joka on saanut pysymään mukana.”
”Olen vaihtanut välissä paikkakuntaa ja harrastus on siirtynyt paikkakunnalta toiselle mukana. Harrastuksen kautta on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia kavereita uudella paikkakunnalla.”
”Harrastus on mukaansatempaava ja tässä kokee tekevänsä yhteiskunnallisesti tärkeää kokonaisuutta.”
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä alueesi sopimuspalokuntaan!
Sopimuspalokuntahanke Facebookissa: ”Sopimuspalokuntien elinvoimaisuuden kehittäminen harva-alueella” Lisätietoja hankkeesta myös www.jokipelastus.fi/hankkeet
Lue lisää Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksesta: pohjois-pohjanmaanhyvinvointialue.fi/hyvinvointialue/organisaatio/pelastustoimi