Tällä viikolla vietetään Kaatumisten ehkäisyn viikkoa
Oulun alueella on vietetty jo useamman vuoden ajan Kaatumisten ehkäisyviikkoa viikolla 42. Kaatumisten ehkäisy on ennen kaikkea informaatiovaikuttamista, joten ohjaus ja neuvonta on avainasemassa ennaltaehkäisytyössä.
Erityisesti ikäihmisillä, kaatuminen on edelleen yleisin vammojen aiheuttaja, joka voi pahimmillaan rajoittaa toiminta- ja liikuntakykyä sekä itsenäistä selviytymistä arjessa. On tärkeää muistaa, että kaatuilu ei kuulu normaaliin ikääntymiseen.
Ikäihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset ovat avainasemassa kaatumisvaaraa lisäävien yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamisessa. Nämä riskitekijät voivat liittyä esimerkiksi ravitsemukseen, lääkitykseen, sairauksiin, alkoholin käyttöön tai liikunta- ja toimintakyvyn laskuun.
Miten voit omalta osaltasi vaikuttaa ja osallistua kaatumisten ehkäisytyöhön?
Linkkivinkit kaatumisten ehkäisyn tueksi
Kaatumiset yleistyvät ikääntyessä ja ne voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia sekä heikentää toimintakykyä ja elämänlaatua. Pelko kaatumisesta saattaa hankaloittaa päivittäisistä toiminnoista suoriutumista ja vähentää sosiaalista kanssakäymistä sekä itsenäisen elämän edellytyksiä. Kaatumispelosta syntyykin helposti toimintakykyä heikentävä ja kaatumisvaaraa lisäävä noidankehä.
- Terveyskylään on koostettu monipuolinen tietosisältö kaatumisten ehkäisyyn liittyen. Katso tietosisältö tästä.
- Tiedä ja toimi -kortit hoito- ja kuntoutushenkilöstölle kaatumisten ehkäisystä.
- UKK instituutin sivuilta löydät materiaaleja kaatumisten ehkäisytyön tueksi. Katso materiaalit tästä.
- Turvallisia vuosia. Tietoa tapaturmien ehkäisemiseksi iäkkäille ja heidän läheisilleen. -oppaasta löydät tietoa koti- ja vapaa-ajan tapaturmien torjumiseen. Katso opas tästä.
- Pysytään pystyssä -opas.
Monipuolinen liikuntaharjoittelu on tehokkain yksittäinen kaatumisten ehkäisykeino ja kaatumisen pelon vähentämisen keino. Liikuntaharjoittelun tulisi pitää sisällään lihasvoimaa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta kehittäviä osuuksia, jotta kaatumisia pystytään ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.
- Monipuoliset ja eritasoiset seniorijumppavideot voiman ja tasapainon harjoittamiseen.
- Voima- ja tasapainoharjoitteluun valmiita jumppaohjelmia. Täältä voit myös tulostaa ohjeet itsellesi talteen.
- KARITA-hankkeessa tuotetut videot tasapainoharjoittelun tueksi.
- Oulun kaupungin liikuntatoimi tarjoaa liikuntaryhmiä etäyhteyksin Microsoft Teams-palvelussa. Tunnit ovat maksuttomia ja niihin ei ole ennakkoilmoittautumista. Etäliikuntaryhmiin voi osallistua paikasta riippumatta tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä.
- Maksuton Elämyksiä etänä-toiminta, tiistaisin (kulttuurisisältöä) ja torstaisin (kevyttä liikuntaa) klo 10.00-10.45. Liity mukaan tästä.
- KotiTV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä klo 11-13. Antenni-tv: kanavapaikalla 33, Kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66. Katso lisää täältä.
Oikeanlaisella ja säännöllisellä ravitsemuksella on keskeinen rooli terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemisessa. Ravitsemuksen avulla voidaan vähentää myös kaatumisriskiä sekä ehkäistä vajaaravitsemusta. Vajaaravitsemus ja sen riski on tärkeää tunnistaa ajoissa, sillä virhe- ja aliravitsemus heikentävät terveydentilaa ja lisäävät kaatumisriskiä. Sairastuessa myös hyväkuntoisesta ikäihmisestä voi nopeasti kehittyä vajaaravitsemuksen riskipotilas.
- Lue lisää ikääntyneiden ruokasuosituksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisusta Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ruokasuositus.
- Ruokaviraston Ravitsemusopas ikääntyneille pitää sisällään monipuolista tietoa ikääntyneiden ravitsemukseen liittyen.
- Ruokahaluttomuuden tai syömisen vaikeuksien takana voi olla heikentynyt suun terveys. Löydät tietoa suun terveydestä Hammaslääkäriliiton sivuilta.
Lattialle menoa ja sieltä ylös nousemista on hyvä harjoitella. Aiheesta löytyy kuvallinen ohje sekä youtube-video, joita voi jakaa asiakkaalle eteenpäin.
- Kaatumisen ehkäisy, tiedä ja toimi -kortti asiakkaalle, sisältää kirjallisen ohjauksen lattialta ylös nousemiseen. Katso kortit tästä.
- Tässä video lattialta ylös nousemisen ohjausta varten.
Lääkkeet vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta tai heikentää arviointikykyä sekä aiheuttaa sekavuutta ja sen myötä lisätä kaatumisvaaraa.
- Terveyskylän Lääketalon sivuilta löytyy lisätietoa lääkkeisiin liittyvistä kaatumisvaaran tekijöistä.
Lisätietoja
Minna Tikkanen, projektisuunnittelija
POPsote, kuntoutuksen kehittämisohjelma