Ateria- ja puhtauspalvelut

Ateria- ja puhtauspalvelut ovat merkittävä tukipalvelu. Järjestämisvastuu ateria- ja tukipalveluista siirtyy hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Ateria- ja puhtauspalvelut tuottavat hyvinvointialueen asiakkaille ravitsevia, maukkaita ja ravintosuositukset täyttäviä ateriakokonaisuuksia. Huolehdimme, että asiakkaillamme on puhtaat, turvalliset ja viihtyisät tilat.

Suosimme ruoanvalmistuksessa mahdollisuuksien mukaan suomalaisia raaka-aineita sekä lähiruokaa. Puhtauspalveluissa käytämme nykyaikaisia menetelmiä, joissa on huomioitu ympäristötekijät.

Ateria- ja puhtauspalveluiden nykyinen toimintamalli edustaa niin sanottua hybridimallia. Palveluiden järjestämistä hyvinvointialueella olemme kartoittaneet laajalla nykytilaselvityksellä. Tämän pohjalta olemme laatineet jatkoselvityksen, siitä miten palvelut voidaan parhaiten järjestää tulevalla hyvinvointialueella.

Palveluiden järjestäminen

Olemme tunnistaneet tulevaisuuden palveluiden järjestämisessä käytännön haasteita. Niitä tulee vastaan, kun kunnat eivät voi tuottaa palveluita hyvinvointialueelle eikä hyvinvointialue kunnalle. Hyvinvointialue on laaja ja sen palveluiden järjestämisessä on monia ehtoja. Käytännössä palveluita ei voida järjestää vain yhden mallin mukaisesti.

Ateria- ja puhtauspalveluiden oman tuotannon lisäksi alueelle perustetaan kaksi in house -yhtiötä, Pohjoinen ja Eteläinen. Pohjoinen-yhtiö on rekisteröity ja se on saanut nimekseen PPP Köökki Oy. Kyseisessä yhtiössä ovat mukana Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi ja Kainuun ammattiopisto (KAO). Eteläinen-yhtiö on nimeltään PPE Köökki Oy. Kyseisen yhtiön osalta kerromme myöhemmin lisää.

Lisäksi on käynnistetty kilpailutus Lakeuden kuntien kohteisiin, Kempele, Liminka, Lumijoki, Hailuoto, Tyrnävä ja Muhos, sekä Oulunkaaren kuntiin Ii, Vaala ja Utajärvi.

Kahvihetki kodinomaisessa ympäristössä syksyllä 2021.

Ateriapalveluita vuodessa

  • Sote-palveluiden aterioita yhteensä noin 11,5 miljoonaa kappaletta
  • Kotiin kuljetettavia aterioita noin 400 000 kappaletta (enimmäkseen kotihoidon aterioita)
  • Oulussa kotiin kuljetettavia aterioita on noin 280 000 kappaletta

Puhtauspalvelut

  • Puhdistettavia kuntien ilmoittamia sote-tiloja yhteensä 363 909 neliömetriä
  • Puhdistettavia pelastuslaitoksen tiloja 25 970 neliömetriä